Vikas Swarup: Revni Milijonar

Film sem gledala. Že nekaj časa nazaj. Vedela sem, kaj je bistvo. Podrobnosti se nisem spomnila. In problem pri knjigah, ki se jih lotim, je ta, da potem, ko berem, stalno razmišljam in brskam po spominu, kako je bil ta in tak dogodek predstavljen v filmu. Na pol knjige nisem zmogla več. Šla sem ponovno gledat film in po 10 minutah odnehala. Ker je bilo preprosto - napačno.
Knjiga je res enkratna. Tudi film - ampak vsak sebi. Primerjava med njima pa je, neumna, ker je dogajanje drugačno. Nekje je mama mrtva, nekje živa. Nekje pade v človeški drek, drugje ga slavni igralec skuša zlorabiti. Nekje živi pri duhovniku, nekje ne. Nekje je Salim njegov brat, nekje najboljši prijatelj. Nekje je zaljubljen v dekle z naslovnice, nekje dekleta z naslovnice praktično ni. Nekje mu je ime Ram Mohamed Thomas, nekje Jamal.
Razlike so torej takšne, da se bom tu raje osredotočila na samo knjigo. Ki je res enkratna. Zgodba o Ramu Mohamedu Thomasu . Pravzaprav njegova biografija, a tako spretno vpletena v drugo zgodbo. Zgodbo o tem, kako so Rama aretirali, ker je zmagal na televizijskem kvizu. Ker so prepričani, da je goljufal. V resnici pa mu je njegovo življenje na pot postavljalo take ljudi in dogodke, ki so mu dali točno te informacije, ki jih je potreboval, da je osvojil miljardo rupij. Krasna zgodba, ki bi bila, če bi bila pripovedovana malce drugače, blazno dolgočasna. Zelo preprosto je napisati kronološko pripoved. Rodil se je, hodil je v šolo, začel je delati, spoznal je tega in onega ... Malo večji učinek pa na bralcu pusti mozaik delčkov, ki so šele na koncu sestavljeni in razkrijejo osebo kot tako. Z vsemi svojimi skrivnostmi. Tudi s kovancem z dvema glavama. Priporočam!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa