Bejgli!

Oziroma v originalu - bagels. Ameriška žemlja, kruhek, whatever, če je ameriška in je ni v Sloveniji potem je jasno, da je prevod težak in se ga pravzaprav ne da ugotoviti, ker ni (vsaj jaz ne vem da bi bil) izumljen. Meni se pa tudi ne izumljati reči na novo.

Kakorkoli, ameriška žemlja bagels oziroma kot jaz kar lepo po domače rečem bejgl, je bila na kuharskem sporedu včeraj zvečer. Ja, zvečer. Ne vem, če mi je še kdaj uspelo ob devetih zadremat (medtem ko so bejgli vzhajali) in se kasneje dejansko zbudit in do konca skuhat.

Preden prilepim recept pa še nekaj besed o bejglih. Izvirajo iz Poljske, po svetu pa so jih prenesli judje. Bejgli so razširjeni po celem svetu, v takšni ali drugačni obliki. Taki, kot sem jih jaz delala, so ameriški, ista sorta pa se najde tudi v Kanadi in v UK-ju. Slovenska različica, ki je bejglom malček podobna, so preste. In to samo zaradi postopka priprave - tudi preste se boja malo pokuha, potem pa šele speče. Ne vem, morda se motim, žemelj nisem nikoli dejansko delala. Zanimivo je tudi dejstvo, kako so sploh nastali oziroma zakaj so jih judje tako radi pripravljali in potem tudi prenesli po svetu. Sabbath, na katerega judje ne smejo nič delati oziroma kuhati, je bil glavni krivec. Testo so namreč zamesili dan prej, saj mora po originalnem receptu počivati 12ur na nizki temperaturi, po koncu Sabbatha pa so testo samo na hitro pokuhali, nato pa še spekli.

No, priprava je res hitra, končen izdelek tudi super, edino kar je lahko težava, je samo oblikovanje bejglov. Le-ti imajo namreč luknjo v sredini. No, več v receptu. In slika tudi pove svoje.

Sestavine:
500 g moke
2,75 dl vode
pol kocke kvasa ali 9 g suhega kvasa
2 žlički soli
1 žlička sladkorja
par kapljic olja

lonec večjega obsega
2 žlici sladkorja na 2 litra vode
mak, sezamova semena, groba morska sol ali solni cvet

Postopek:
V 1 dl vode raztopimo 1 žličko sladkorja in kvas.
Medtem ko kvas vzhaja, stehtamo moko in ji dodamo sol. Dodamo vzhajan kvas, preostanek tople vode (1,75 dl) in gnetemo, da dobino gladko, lepljivo testo, ki bo precej trdo, približno 15 minut.
Testo premažemo z oljem in pustimo, da vzhaja eno uro, do uro in pol.
Vzhajano testo stehtamo in razdelimo na 8 enakih delov. Iz vsakega zgnetemo gladke kroglice in jih sploščimo. S palcem naredimo luknjo v sredini hlebčka.
Medtem ko hlebček visi na palcu, krožimo z roko, kar bo luknjo v kruhku povečalo. Luknja naj bo nekoliko večja kot se zdi potrebno, ker se ob vzhajanju rada zapolni. Kruhki naj počivajo toliko časa, da voda z 2 žlicama sladkorja v večjem loncu zavre.
Kruhki naj v vreli vodi plavajo 1 minuto, potem jih obrnemo in kuhamo še eno minuto.
Poberemo iz vode, rahlo osušimo in položimo v krožnik s sezamovimi semeni ali makom. Mak ali sezam naj bosta samo na eni strani.
V primeru, da boste uporabljali sol, jo samo malo potresite.
Na dno pečice postavite lonček z vodo in prižgite pečico na 235 stopinj.
Bagels prenesemo na s peki papirjem obložen pekač in jih pečemo 15 minut na eni strani (s semeni na vrhu), obrnemo in še 5 minut na drugi strani.

Recept s Kulinarike





Res so dobri. Notri so taki žmohtni, kar malo za žvečit. Najbrž to naredi kuhanje. Kakorkoli, res zelo dobro pašejo skupaj s sirnim namazom! Philadelphia, karkoli, res je dobro. In res je dober filing, ko ješ nekaj, kar si dolgo časa gledal jesti igralce v serijah, sploh v O.C.-ju je fotr od Setha na veliko vsako jutro jedel bagels. Ha, zdaj mi manjka samo še ogromna hiša z bazenom, pa sem direkt za v O.C.

Naslednjič v kuhariji pa pride na vrsto še ena slaščica na b ... pustite se presenetit :)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Kokosova očesa