Malinova torta

Recept mamine prijateljice, ki je res noro dober. Torta je tako zelo lahka, da bi dejansko lahko pojedel še in še. V zadnjem času sem jo pekla kar 2x, sploh pa je priprava tako hitra in prav nič komplicirana, da bi si jo človek lahko naredil za posladek kar tako, brez kakšnega posebnega razloga.

Okej, kako gre priprava. Najprej, biskvit.

3 jajca
125g moke
125g sladkorja
(če pride masa zelo gosta lahko po potrebi dodamo kakšno žlico olja)

Stepemo sneg, vmes dodajamo sladkor. Na hitro stolčemo še rumenjake in jih počasi z žlico vmešamo v beljake. Nato počasi vmešavamo še moko. Seveda vse zelo zelo previdno, da sneg ne pade dol in da bo biskvit posledično rahel in puhast. V pekač (premera 26cm ali kakšne druge dimenzije - niti ni tako važno, na koncu ostane itak samo ena plast biskvita, tako da bo posledično (odvisno do premera pekača) ta plast debelejša ali tanjša) damo peki papir in vlijemo biskvit ter ga lepo porazdelimo. En namig: jaz osebno sem imela blazne probleme s peko biskvita, ker se mi je vedno zelo dvignil na sredini, tako je ratal en hrib, in ne raven biskvit, ki se ga lepo prereže. No, potem pa sem ugotovila, kje je finta - biskvit se ne sme peči na ventilacijski, ampak preprosto samo na uber und ne vem kaj :D torej samo ogrevanje zgornje in spodnje plošče (?) pečice. Poleg tega baje pomaga tudi če ne namastimo pekača po robu (torej samo po tleh) - zaradi tega naj bi namreč bisvit med peko lezel dol - ker je namaščeno. Ne vem, morda je res, morda ne, ampak odkar ne pečem na ventilacijski in odkar ne mažem več pekača po robu, so ratali samo lepo biskviti.

No torej biskvit damo v rahlo ogreto pečico, ki je drugače nastavljena na 180°C in pečemo tam cca. 30min. Ne vem točno, odvisno je od pečice in to, pač preverite z zobotrebcem, če pride čist ven, potem je pečeno.

Počakamo, da se biskvit ohladi in ga damo na krožnik, na katerem bo servirana torta. Tam ene 2-3 dl mleka segrejemo in dodamo rum. Količina po želji. Potem s to mešanico navlažimo biskvit, še predvsem po robu.

Skuhamo vanilijev puding - še vročega polijemo po biskvitu, a počasi. Drugače lahko hitro steče dol in potem ni vse tako zelo lično - ni pa zaradi tega nič slabšega okusa. Torej lepo počasi, najprej en del na sredini, saj puding se hitro trdi, potem pa še okoli, malo si pomagamo z žlico pa je.

Medtem, ko se vanilijev puding hladi, skuhamo maline. Oz. bolje rečeno, v eno navadno kozico, v kateri kuhamo puding, damo približno enako količino malin, kot je nastalo pudinga. Malo jih pokuhamo, da spustijo malo soka, nato pa jim vmešamo mešanico za pripravo vanilijevega pudinga, torej vanilijev prašek in sladkor ter vse zmešano s 6 žlicami mleka. To vmešamo v maline in pokuhamo, 2-3min, kot da bi kuhali puding. Pustimo, da se zmes malo ohladi in strdi, saj jo bomo lažje vlili na torto. Seveda počakamo, da se prejšnja plast vanilijevega pudinga popolnoma shladi.

Ko je zmes malin in pudinga na torti in popolnoma ohlajena, stepemo eno 250ml sladko smetano. Dodamo malo sladkorja (oz. če je že sladkana, potem ne) in okrasimo torto. Premažemo robove, po vrhu. Na koncu lahko še dekorirate po okusu - če vam bo ostalo kaj časa, kajti res vam polagam na srce, torta je noro dobra. In najboljša je sveža. Morda po tem, ko namažemo smetano, še za kakšno uro na hladno, predolgo pa se ne splača čakati, ker drugače smetana rata roza (maline udarijo skozi). Ni zato nič slabša, samo malo grša. Ampak res, splača se jo pojesti svežo. Njama! Kaj več za naslednjič je pa itak ne ostane.

In še sličica - v prerezu, da bo jasno, kako vse skupaj izgleda:

Komentarji

  1. Za en drek kaj pa pecilni da kipne, žena že cel popoldan nori ker ni ratalo.

    ocena 1

    OdgovoriIzbriši
  2. Super torta, povabljeni so bili izredno navdušeni!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa