Mozart torta

Danes, po dolgem času, malo kuharije. Jutri pa, prav tako po dolgem času, en film. Da počasi pridem na stare blogerske poti, ker zadnje čase sem lena kot fuks.

Okej, mozart torta, s katero smo se sladkali na praznovanju A.-jevega rojstnega dne.

Recept je sicer vzet s KulSlo, a se ga nisem držala povsem. Biskvit sem spekla iz standardnega recepta moje mami - 3 jajca, 250 g moke, 250 g sladkorja. Ker sem pekla v pekaču premera 22 cm in ker recept veleva, da biskvit prerežemo samo enkrat, sem sestavine zmanjšala za pol, torej - 3 jajca, 125 g moke, 125 g sladkorja in glede na to, da je biskvit čokoladen, sem del moke (cca. 30 g) zamenjala s kakavom. Najprej stepamo beljake, katerim počasi dodajamo sladkor. Ko je stvar dokaj kompaktna, počasi vmešamo stepene rumenjake. In potem počasi in previdno vmešavamo moko + kakav. Če je stvar na koncu preveč gosta, dodamo žlico olja. Pečemo po občutko, to pomeni, po kakšne pol ure zapičimo zobotrebec v sredino, če ven potegnemo čistega, potem je stvar pečena, drugače pa vrnemo še malo v zavetje tople pečice.

Pečen in ohlajen biskvit torej prerežemo, tako da dobimo dve plasti. Prvo plast postavimo na krožnik, kjer bomo servirali torto, ga navlažimo (biskvit, ne krožnik) s toplim mlekom in rumom. Potem pa se začne prijetni del.

Razvaljamo marcipan. Količina po okusu. Še prej mu vmešamo malo zelene barve, po želji, lahko ga pustimo tudi v naravni barvi. Razvaljamo, položimo na prvo plast biskvita, zaflikamo luknjice in to je to.

Potem naredimo kremo:
100 g jedilne čokolade
2 veliki žlici Nutelle
250 ml sladke smetane
200 g navadnega jogurta
1 želatina fiks

Ta krema je tako zelo dobra, sploh kombinacija smetana + jogurt, da jo bom definitivno še kdaj naredila.
Drugače pa: najprej stopimo čokolado. V drugi posodi stepemo smetano. Ko je ta čvrsta (ne preveč! Sploh jaz imam velikokrat problem, da je smetana preveč zacementirana), vanjo vmešamo navadni jogurt in nato med stepanjem še želatino fiks. Šele na koncu vmešamo Nutello ter tekočo čokolado. Meni so sicer (predvidevam da zaradi razlike v temperaturi - mrzel jogurt in mlačna čokolada) nastali manjši čokoladni delčki, ampak ni bilo nič hudega. Čokolada se je še vedno čutila, poleg tega je pa itak fora v tej svežini, ki jo doda jogurt.

To je to. Torto lahko prelijemo s čokolado ali smetano, po želji.

In še slikovno gradivo:


Slaba kvaliteta, žal, slikano na kraju zločina (torej pojedine) z mobitelom pri zelo slabi svetlobi. Ampak mislim, da je bistvo razvidno.

Res, božanska torta, ki bo pri nas definitivno še na sporedu, z marcipanom ali pa brez.

Komentarji

  1. Jaz marcipan sovražim in sem namesto marcipana dala karamelno maso, bilo je zelo dobro vsi prijatelji so jo hvalili.

    OdgovoriIzbriši
  2. oo, to pa sploh ni slaba ideja!! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa