Preprosti keksi

Prvi iz serije Miklavževe peke. Prvo rundo sem spekla že v sredo zjutraj, drugo pa v soboto. Pol piškotov je ostalo lepih, belih, nepopisanih, ostala polovica je bila deležna polivke v obliki čokolade, glazure in drugih zadevščin.

Okej, recept. Sama sem ga drugače našla nekje v eni knjižici doma, že sto let stari, od mami. Se pa nahaja tudi na Kulinariki. Gre pa takole, povsem preprosto:

pol kg moke
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
2 jajci
5 žlic sladkorja
2 žlici sladke smetane (ali mleko, jogurt ...)
250 g masla
ščepec soli

To vse zmešamo, jaz ponavadi stepem maslo (oziroma margarino) in sladkor, dodam jajci, mleko, vanilijev sladkor, sol in nato primešam nekaj moke s pecilnim, da stvar rata malo bolj kompaktna, potem pa hop na pult in mesimo na roke. To testo res meni noro lepo diši. Sploh ta mešanica sladkorja in margarine oziroma masla, o njama, roke mi potem še cel dan dišijo in je res fino.

Testo damo lahko potem za nekaj časa v hladilnik, ali pa tudi ne. Izrezujemo piškote z modelčki ali pa z nožem ali pa s tisto zadevo za delat flancate, pridejo prav srčkani piškoti s takim nazobčanim robom. Jaz jih dajem na pekač kar zelo skupaj, tako da na koncu pridejo 4 polni pekači piškotov. Oziroma štirje polni pekači sreče. Te piškoti so res dobri, nek tak univerzalen okus, ki je vseeno malo poseben in dober. So na sporedu vsako leto, brez razmišljanja.

To je to, veselo na delo!

Komentarji

  1. Kakšno naklučje, včeraj sem bila pri sestrici in mi je ponudila piškote, tako dobre, da je šel z menoj recept. Tako je sličen temu, da je končni izdelek skoraj sigurno enak. Razlika je v jajcih, en rumenjak in eno jajce, pa tri žlice kisle smetane. Drugo je enako.

    Piškoti so enkratni. Ona je recept dobila od tašče, ta pa bog ve od kod. Še dobro, da tako dobri recepti ne utonejo v pozabo.

    Uspešno peko ti želim. L.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Kokosova očesa