Water for Elephants

No, ko sem že ravno v elemtu pisanja poročil o filmih, pa naj zaključim še s temle posladkom. Definitivno se je film znašel na moji top listi (ki sicer nikjer ne obstaja povsem urejeno in organizirano, ampak recimo, da jo imam nekje v glavi).
Jacob (Robert Pattinson), ki je tik pred tem, da postane veterinar in dobi licenco, je soočen s hudo resnico ob smrti svojih staršev, da sta se starša, da bi mu omogočila šolanje, povsem zadolžila. Tako mlad fant brez prebite pare vzame pot pod noge, ali bolje rečeno tire pod noge, in kmalu pristane na cirkuškem vlaku, ki potuje od mesta do mesta in zabava ljudi. Tako spozna kopico zanimivih ljudi, še posebno pozornost pa mu pritegne svetlolaska Marlena (Reese Witherspoon) in z njo njen mož August (Christoph Waltz), sicer lastnik cirkusa. Marlena, ljubiteljica živali, z Jacobom kmalu naveže stik, August pa ga zaposli kot veterinarja. Jacob je sicer navdušen nad svetom, v katerem se je znašel, a kmalu spozna Augustovo temno plat - tegobe, ki mu jih prinaša obdobje Great Depression in neuspele poizkuse, da bi odplačal vsaj del dolgov, v katerih se je znašel, se odražajo nad njegovim nehumanim znašanjem nad živalmi. Kot rešilno bitko in novo star atracttion August tako v cirkus pripelje Rosie, slonico, preko katere se Jacob in Marlena zbližata in zapleteta v romanco.
Film gledalca odlično popelje v nek čaroben svet potujočih ljudi, ki živijo povsem drugačno življenje kot vsi ostali, ki najdejo zaupnike v konjih, slonih in psih. Svet, kjer je edina beseda, ki kaj velja, beseda Augusta in s katero se hočeš nočeš morajo strinjati. Bolečina, jeza, nemoč. S temi besedami bi konec koncev lahko opisala vse. S tem se film tudi začne. Ko se ostareli Jacob znajde v cirkusu in obuja spomine. Ki so nenazadnje vredni prav nič ... Krasen film, o življenju, o trudu, ljubezni, pogumu. Ki zraste iz zgoraj omenjene bolečine, nemoči in jeze. Priporočam in sama si ga bom definitivno še ogledala, pa čeprav so prizorni krutega Augustovega ravnanja z živalmi boleči ... Film je sicer posnet po istoimenski knjigi, jo imam že doma, na nočni omarici in čaka, da pride na vrsto. Tako da tudi to še sledi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Kokosova očesa