Country Strong

Nobena seminarska naloga ne more zmagati v boju, ki se dotika vprašanja - napisati recenzijo filma ali seminarsko za semiotiko? Rezultat je očiten.

To, da zna Gwyneth Paltrow peti, je dokazala že v seriji Glee. In to dokazuje tudi v filmu Country Strong. Film nas popelje na divji jug Amerike. Četudi jug že dolgo več dejansko ni divji, je ta oznaka za dogajanje v tem filmu več kot primerna. Gwyneth je Kelly - country zvezda, ki ji nobena druga ne seže do gležnjev. A slava ima seveda svojo ceno in tako že takoj na začetku spoznamo Kelly, ki je le še senca nekdanje slave. Zaradi težav z alkoholom in incidenta na koncertni turneji v Dallasu, kjer je takrat pet mesecev noseča Kelly padla z odra in posledično splavila, je slavna pevka na okrevanju. Tam spozna Beau-ja (Garrett Hedlund), ki je podnevi oskrbnik v rehab centru, ponoči pa pevec, ki tre ženska srca. Priznam, tudi mojega je strl. Na tem mestu se je potrebno ustaviti in prisluhniti temu neverjetnemu glasu ... res me je začaral, pa čeprav nisem oboževalka country glasbe, ampak tole je nekaj za dušo.



Beau in Kelly sta zaupnika, še posebej on, miren in čustven, je njena opora v težkih trenutkih. Če sta Kelly in Beau čustvena in na nek način bolj mirna stran filma, pa se na drugem polu znajde James (Tim McGraw), Kellyjin mož in manager. V želji, da po katastrofi v Dallasu opere njeno ime, jo, še preden si dokončno opomore, dobesedno zvleče na turnejo po večjih mestih juga - Nashville, Austin in seveda nenazadnje Dallas. Poleg tega za njeno "predskupino" izbere mlado Chiles (Leighton Mesteer oziroma bolje poznana Blair Waldorf), ki sicer slovi bolj po svoji lepoti kot pevskem talentu. Kelly je nad Jamesovo odločitvijo ogorčena in vztraja, da jo na turneji spremlja tudi Beau - pa ne le kot pevec, ampak predvsem kot prijatelj in edini, ki jo razume. Zgodba se tako zapleta in razpleta, med Kelly, ki se oklepa tako Jamesa, ki je kljub njunim težavam v zakonu še vedno njen mož in edini, čigar pohvala ji nekaj pomeni, in Beau-ja, ki je nekakšna njena nova priložnost za srečo. A tragična Kelly nosi preveč preteklosti in bolečih spominov, da bi lahko znova zaživela. Poleg tega je tu seveda mlada in sveža Chiles, ki je vse, kar je Kelly bila in želi še enkrat biti ...



Res krasen film, tako zaradi glasbe kot tudi zaradi zgodbe. Je res, da ni nek dramaturški višek oziroma nekaj blazno novega, a vseeno je dogajanje predstavljeno iz perspektive različnih oseb in likov, da gledalec nekako dobi celostno podobo in prav zaradi tega se zgodba in njena tragičnost (ali pa tudi ne) tako usede v srce in spomin. Res priporočam ogled, predvsem zaradi izvrstne igre vseh glavnih junakov, ki igrajo natačno tako, kot morajo in mislim, da boljših igralcev za posamezne like niti ne bi morali izbrati.



Še trailer:

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Kokosova očesa