Žepki z marmelado

Sedaj je pa res skrajni čas, da objavim dobrote, s katerimi smo se sladkali že kar nekaj časa nazaj.

Teli žepki so prav primerni za tak jesenski dan, ko dež udarja po šipah in je v kuhinji ravno prav hladno, da se zažene pečico. Jaz drugače sicer nisem ne vem kakšen ljubitelj piškotov in podobnih reči, ampak tole je kar šlo v promet.

Priprava gre pa takole:

Najprej si v večjo posodo pripravimo 350 gramov moke. Kar navadne gladke. Eno kocko masla, kar je 250 gramov, si že kakšno uro prej postavimo na sobno temperaturo. Potem pa maslo na manjše koščke narežemo v moko. Dodamo še ščepec soli, en zavitek vanilijevega sladkorja in en navaden jogurt (lahko pa tudi kislo smetano) - torej 150 gramov. Kar pogumno zagnetemo testo z rokami, in fino gnetemo tudi s prsti, tako da vse kepice masla vgnetemo s testo. Po potrebi lahko dodajamo moko (če je testo preveč lepljivo) ali pa jogurt (če je preveč suho). Potem pa vzamemo del testa (ali pa kar vse, odvisno od velikosti vaše delovne površine) in ga razvaljamo na približno 5 mm, tudi če bo malo več ali manj ne bo hude tragike. Vzamemo kozarec (sli skodelico) in z njo izrežemo kroge. Na vsako sredino kroga damo približno pol žličke marmelade. Tukaj je potrebno biti pazljiv - če je marmelada kupljena in posledično bolj gosta, potem ni panike. Jaz sem imela domačo in je bila bolj v tekočem stanju, tako da se je že čisto malo preveč marmelade poznalo pri komplikacijah v naslednjem koraku. Krog z marmelado potem prepognemo na pol, robove pa zatisnemo z vilicami. Žepke prenesemo na pekač (na peki papir) in pečemo 10 minut pri 180 °C. Še tople potresemo s sladkorjem in to je to.

Posladkan deževen dan!


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa