Danes je prav poseben dan ...

... za vse ljubitelje knjig. Ali pa tudi ne. Kakorkoli, današnji dan je vsaj zame sila vzemenetljiv. Pa ne zato, ker sem bila pri frizerju. Tudi dopoldanski izpad elektrike in posledično ročno odpiranje vrtnih vrat, ki se drugače odpirajo na elektriko, ni bil vrhunec dneva. Tudi vožnja čez Tomačevski rondo v upanju, da so na Siolu imeli prav in da me ne bo ustavil Darsovec in me za ušesa, ker še nimam vinjete (čeprav bi mu lahko dejala, da nam je zmanjkalo elektrike in nisem mogla vključiti fena, s katerim bi tega hudiča spravila dol s šipe), kljub vsej svoji vznemerljivosti ne zaseda prvega mesta.

Danes moja najljubša spletna knjigarna, Book Depository, razvaja z enkratnimi ponudbami. Akcija poteka 24 ur, vsako uro pa je predstavljena ena sama knjiga, ki je močno znižana (vsekakor nad 50 %, vse tja do 80 ali še več) in na voljo v samo 500 izvodih. Za nakup posamezne knjige je na voljo samo ena ura oz. dokler ne poidejo vsi izvodi, naslednjo uro je namreč predstavljen že nov naslov. Akcija traja od 13:00 oz. 12:00 po srednjeevropskem času. In jaz sem, seveda, že pet ur v pripravljenosti. Do tega trenutka je bilo predstavljenih že šest knjig, jaz sem naročila tri. Sicer so vse že pošle, razen prve in zadnje, torej trenutne, ki je na voljo v samo še nekaj izvodih. Book Depository je naravnost fenomenalen predvsem zato, ker pošilja knjige po celem svetu brez poštnine. Je res, da človek medtem, ko čaka na naročeno blago, že pozabi, da jo je sploh naročil. Ampak vseeno, cene so odlične, dosedaj sem še vedno dobila, kar sem naročila, tako da nimam slabe besede za čez BD. Pa še taka lepa kazala za v knjige dobiš zraven, 15 različnih izdaj je, na vsaki so uporabne informacije, na primer, grška abeceda, kako zavezati različne vozlje, merske enote za kuhanje v ameriškem (cups) in našem sistemu (grami). Zelo uporabno.

In glede na to, da bodo ponudbe trajale še celo noč in ker jaz a) obožujem knjige in b) obožujem popuste, imam seveda zelo optimističen namen spremljati prav vsako ponudbo do 13. ure naslednjega dne. Bomo videli. Malce se zna zakoplicirati tam okoli 11. ure, ko grem na izpit. Ampak se bom že nekako znašla. Saj imam sedaj pameten telefon, ki bo meda zmogel prečekirati tudi bookdepository.co.uk.

In da bo stvar še malce bolj zanimiva, imam namen vsako uro poročati o tem, kako mi gre. Če sem omagala in sladko zaspala, ali če sem še med pogumnimi in odločnimi. Kakorkoli, ker je pet ur že minilo, samo poročam, katere knjige so bile že v akciji in katere sem že kupila.

  • 13:00 - Cory Doctorow: For the Win. Trde platnice, cena znižana za 66 % na 5, 99 €. Opis je izgledal obetaven, znanstvena fantastika, kar mi je všeč. Račun, prosim!
  • 14:00 - Do You Think You're Clever? Ne vem točno, za koliko % je bilo znižanje, mislim da okrog 75. Cena - 2, 67 €. Drobiž. Ob takih cenah in vsebini, ki je vsaj malo privlačna (neka splošna zanimiva dejstva o svetu okoli nas), je nakup samoumeven. Račun, prosim!
  • 15:00 - In ker je seveda too good to be true, da bi kupila kar sleherno knjigo, ki se je pojavila, je končno prišla ena taka, ki me prav nič ni zanimala. Neka otroška knjiga, ki spušča spooky glasove. Hvala lepa. Next, please?
  • 16:00 - Enourni predah se je obrestoval, tokrat so nam postregli s knjigo Charlieja Brookerja: Screen Burn. Spet za drobiž - 2, 39 €. Knjiga naj bi bila zbirka kolumn na temo televizije, njene vsebine in vpliva na gledalce. Kot zgledna študentka komunikologije sem vedno zainteresirana za kakšno zanimivo branje na to temo, sploh če je govora o televiziji, kar mi je sploh zanimivo področje. Račun, prosim!
  • 17:00 - Spet nekaj nezanimivega, neka knjižica o tem, kako risati, bla, bla, bla. Zraven dobiš še barvice, svinčnike, v glavnem cel kup reči, ki potem ležijo v predalu. Next, please!
  • 18:00 - Written in Stone, avtorja Briana Switeka, o evoluciji in o tem, kako je to zapisano v kamninah. Je že razprodana (ko tole pišem je ura 18:35), sem pa po hitrem razmisleku "ali boš to kdaj brala?" sklenila, da ne bom brala in se odločila, da to rundo odsedim. Kreditna kartica naj se še malo spočije. Next, please! Tako, sedaj se grem za pol ure učit (jutrišnji izpit, pa te fore), in se javim ob 19:00 oz. malce čez.
  • 19:00 - Sem kar hitro nazaj. Trenutna ponudba je knjiga z naslovom Creative Nature Photography. Glede na to, da nisem ljubiteljica fotografije oz. se s tem aktivnejše ne ukvarjam, bom preskočila. Cena je 8 € in še nek drobiž. Prepričana sem, da bodo knjige hitro pošle, jaz pa čakam naslednjo uro in res upam, da bo kakšna dobra knjiga. Počasi namreč planiram, kako bo opremljena moja dneva soba (z mami sva se pričeli aktivneje pomikati urejanju podstrešja oz. moje mansarde), in predstavljam si veliiiiiiiiiiiiiiiiko knjižnih polic. Ergo veliko knjig. Next, please!
  • 20:00 - Sem kar vedela! Po fotografiji zagotovo pride še nekaj za tiste, ki raje kuhamo. Rachel's Favourite Food At Home, avtorice Rachel Allen. Dečva ima kar nekaj kuharskih knjig že izdanih in čeprav se moja polica, namenjena literaturi, povezani s kuharijo/pekarijo, čedalje bolj upogiba pod vso to težo, vztrajam. Kuharskih knjig ni nikoli preveč. Pa tudi če se človek samo slini in gleda fotografije. 60 % ceneje, 7, 19 €. Račun, prosim! In tole bo sedaj zanimiv dvoboj - prejšnja ponudba, knjiga o fotografiji, ni bila razprodana, na koncu je ostalo še pribl. 140 izvodov. Bomo videli, če bomo kuharji prevladali nad fotografi, hehe.
  • 21:00 - I Am Legend! In Book Depository ni prav nič manj legendary. Že film mi je bil všeč, knjigo sem tudi prebrala v slovenščini, sedaj pa jo bom imela še v angleški različici. 57 % off - 4, 59 €. Moja peta knjiga in za 5 € mi je res ni škoda. Čeprav mami vsako polno uro (oz. pribl. 15 čez polno uro) pride k meni v sobo, vpraša, kakšna knjiga je bila v ponudbi, če sem jo kupila in koliko denarja sem dala zanjo. Vmesi čas mi sicer še kar hitro mineva, malce klepetam, prebiram bloge. Se me pa že počasi loteva spanec. In seveda se vsi strinjajo, da so moje optimistične želje, da bom "prebedela" celo noč (čeprav bom vmes spala) neumne in smotane in nepotrebne. Jaz si mislim svoje.
  • 22:00 - Malce že zamujam, ampak saj ni hujše tragike, trenutna ponudba je bolj tako tako. Neka vampirska zadeva, Blood Sinister avtorice Celie Rees. Doma imam že Twilight sago in The Vampire Diaries (ki jih sploh še nisem prebrala), tako da tele knjižice, četudi je znižana 73 % in stane samo 2, 23 €, ne bom teleportirala v navidezno košarico. Si raje mislim next, please, in čakam na kaj boljšega. Opažam, da take poceni knjige, ki stanejo borih 2 €, kar hitro skopnijo. Imam občutek, da ljudje kar kupijo, če je poceni, ne glede na vsebino. Saj ne rečem, mamljivo je. Ampak vseeno, zakaj bi kupil nekaj, za kar že sedaj veš, da ne boš niti odprl? Sem hotela iti sedaj že malce spat, ampak sem imela dolg telefonski pogovor, tako da bom raje odigrala še eno igro Bejewelda (to je tista igra, ko uničuješ diamante, včasih smo to na MSN-ju non stop igrali).
  • 23:00 -  Sem že kar utrujena. Trenutna ponudba - The Dangerous Book Of Heroes (Conn in David Iggulden), trde platnice, 65 % znižana, 8, 39 €. Izgleda zanimivo, sem preletela preview na Amazonu, kritike so dobre in mislim, da zna biti tole zanimiva knjiga. Sedaj grem pa spat. Če se mi uspe zbuditi, uganka. Pustimo se presenetiti.
  • 24:00 -  Celo uspelo mi je malce spat. Najprej je Bona lajala potem me je zeblo. Cel kup nepomembnih problemov. Knjiga - I Am God, 3, 48 €. Hitro jih zmanjkuje, po opisu sodeč gre za dobro kriminalko. Še order confirmation počakam, potem pa naprej spat.
  • 1:00 - Tole še pogledam ... potem, grem pa spat. Trenutna ponudba - An Autobiography, Agatha Crhristrie. Utrujena sem. Nisem jaz za take štose. Vsaj ne, ko imam izpit naslednji dan ...
  • 7:00 - Dobro jutro. Fino se je bilo naspat. Noč je minila v hipu, če bi se pa zbujala vsako uro, je pa najbrž ne bi bilo konca. Zdaj moram samo še ugotovit, katerih pet knjig sem zamudila. Zasekirala se pa ne bom. Brezveze. Itak vprašanje, kaj bi ponoči kupila in česa ne, ker sploh ne bi bila prisebna. Trenutna ponudba: Garden Bird Songs and Calls. Ni to zame. 
  • 8:00 - Zaenkrat mi je uspelo zvohati, da sta bili dve izmed petih ponudb, ki sem jih ponoči "zamudila" spet neke knjižice za otroke. Neka zbirka Paddingtona, za drugo pa ne vem. Hecno mi je, da nikjer na netu ne morem najti točnega seznama knjig, ki so že bile v ponudbi. Mogoče bo objavljen ko bo ponudbe povsem konec. Prejšnje knjige je ostalo skoraj 300 izvodov! Trenutna ponudba pa je The "Irisih Times" Atlas of the World. Že imam atlas, tako da, hvala, anyways.
  • 9:00 - That one was easy.  Whoopies! Avtorice Susanne Tee. Whoopies so neke sladke zadeve, sila moderne čez lužo, skrajni čas, da jih stestiramo še pri nas. 64 % znižane - 4, 21 €. Evo, sedaj se pa pričenja zabavni del. Ob 10ih moram namreč zapustit toplo zavetje moje sobe in se podati na faks. Ob 10ih torej na hitro prečekiram ponudbo, letim na avtobus, kako bo pa s ponudbo ob 11ih pa ne vem. Takrat naj bi namreč pričeli s pisanjem izpita, upam na rahlo zamudo. 
  • 10:00 - Ko sedaj tole pišem je ura že pol enih in akcije so že zaključene. Ob 10:00 pa je bila vseeno ponudba še zelo super - roman The Time Machine, avtorja H. G. Wellsa. V opisu je pisalo da je to klasično sci-fi delo in jaz imam zelo rada sci-fi. Za 4, 49 € je tole odličen nakup.
  • 11:00 - Ob enajstih sem tik pred izpitom prečekirala ponudbo, na srečo je bila na voljo neka zadeva, s pomočjo katere naj bi trenirali spomin, nekaj v tem stilu. Podobno kot tista zadeva za učenje risanja, tudi tu so bile priložene barvice. Sem bila preveč živčna zaradi izpita, da bi se sploh poglabljala, kaj točno je na voljo. Me že na prvi pogled ni preveč zanimalo in sem po hitrem postopku pospravila mobitel in se posvetila izpitu. 
  • 12:00 - Zadnja ponudba! Stephen Fry: Moab is My Washpot. Roman o spominih na preživljanje mladosti v internatru in kasneje preživetju v svetu. Nekako tako. 3, 54 €. Moj zadnji nakup. Zadovoljna sem.
Če povzamem: v 24 urah sem naročila deset knjig, kakšna lepa okrogla številka. Če bi ponoči čekirala ponudbo, bi se tej množici morda pridružila še kakšna. Morda je pa celo bolje, da sem spala, hehe. In za koliko € bo lažja moja denarnica bančna kartica? Slabih 47 €. V povprečju sem torej za eno knjigo odštela 4, 7 € kar je praktično zastonj. In četudi ponavadi velja pravilo - ne kupuj oz. ne pusti se premamiti popustom in znižanjem, ker to pomeni samo to, da kupiš stvari, ki jih drugače itak ne bi in si že vedno v minusu. Ampak ne, knjige so naložba, knjige so prijateljice in meni ni škoda niti enega centa. Dobila sem dve kuharski knjigi in celo kopico romanov in knjig, ki se dotikajo področij, ki me zanimajo. Jaz temu rečem odličnih 24 ur! Sedaj pa novim podvigom naproti ...

Komentarji

  1. to je zdej mal creepy.. :) js sm bla tut dans pri frizerju in tut js sm dans vsako uro na BD in tut moj dan je bil čist v ku***... (sem pa zelo vesela, da sem našla še nekoga, ki deli mojo strast s knjigami in je že slišal za BD.. ) aja je pa res, da jaz jutri nimam izpita..ŠE DOBR! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. hehe, meni je prav kul, ko pol folka ne ve za BD, kakšen naval bi bil šele potem! :)

    glede frizerja pa - očitno je bla danes v zraku dobra energija, za spremembe :P vsaj moja je odlično uspela, upam, da tudi tvoja ;)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa