Never Let Me Go

We didn't have the gallery in order to look into your souls ... we had the gallery to see if you had souls at all.

Carey Mulligan, Andrew Garfield in Keira Knightley oziroma Kathy H., Tommy D. in Ruth. Film, ki je v meni sprožil toliko misli, a na koncu tako zelo pretresel, da sem ostala brez besed. Morda bi morala vse skupaj prespati, a nočem. Bojim se, da bi pozabila misli, ki so sicer povezane s filmom, a segajo tako zelo v resničen svet. Zadnjič sem pisala, da je The Social Network tako zelo aktualen, da je prav hecen in nekako grozen občutek, ko se vsak dan soočaš s tematiko filma. Če bi bil Never Let Me Go postavljen v sedanji čas, v sicer drugačne okoliščine, a še vedno, v sedanji čas in prostor ... potem bi me bilo strah stopiti iz hiše. Že to, da se dogajanje približa v leto 1994, ko sem bila stara 3 leta, je grozno. Predvidevam oz. upam si trditi, da je tematika filma sicer fikcijska, no, seveda je, saj je prav grozljivo znanstveno fantastična. A vseeno, podobne reči se dogajajo.
Sedaj pa moram paziti na besede, da ne izdam preveč. Film je mojstrovina in preseneča me, da je bil tako prezrt. Že sama igralska zasedba, z Garfieldom na čelu, ki je zaigral tudi v Socialnem omrežju, je neverjetna. Ruth, Kathy in Tommy so otroci. Živijo ... v internatu? Je to sploh šola? Ja, je šola. Morda sirotišnica? Ne, mnogo preveč lepo skrbijo za njih. Otroci morajo biti zdravi, pametni ... saj namreč nosijo rezervne dele. Ustvarjeni, rojeni in vzgojeni z enim samim namenom, da bodo darovali organe. Enkrat, dvakrat, tretjič je ponavadi zadnjič. So le hodeči inkubatorji. Namenjeni samo za to, da bodo reševali življenja. V ta vnaprej določen potek življenja in svet so seveda vpeta čustva in razmišljanja. Konec koncev so vsi samo ljudje. Tako film torej spremlja življenje treh mladih oseb. Ki nikoli ne postanejo stare. Izkusijo pa ljubezen, zavrnitev, bolečino. Nemoč.
Ob tem mi pride na misel Izzie. Kako je Dennyju prerezala žico, da se mu je stanje drastično poslabšalo in je dobil novo srce. Medicina napreduje, ampak ne vedno nujno v novo smer. Če nekomu odpove srce, mu odpove z razlogom. Naravna selekcija. In prav Never Let Me Go prikazuje, do kakšnih ekstremov gre lahko svet. In do kakšnih ekstremov gre lahko posameznik, kar lepo prikaže Kathy - ki nikoli ne zakriči, nikoli ne obupuje in nikoli niti ne upa ... Ker ve, da je njeno življenje prekratko za kričanje, obup ali upanje.

Komentarji

  1. eden mojih najljubših lanskih filmov. še zdaj, ko se spomnem na njega, dobim mravljince. kako je lahko tako spregledan pri nagradah, mi ne bo nikoli jasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, je res, sploh s takšno igralsko zasedbo. se mi zdi, da je naslov mogoče malo neposrečen. oz na prvi pogled se sliši preveč ljubezenski. sama sem šla v knjižnici že miljonkrat mimo knjige, po kateri je posnet film, pa sem si misila, ah, zagotovo še ena ljubezenska zgodba. kaj pa vem, je pa res škoda, ker je film eden boljših lanskega leta.

    OdgovoriIzbriši
  3. se spomnem, ko sm brala, da si je carey, ko je bla mlajša pa brala knjigo že takrat želela, da bi igrala v filmu, ko bo posnet. pa se mi zdi, da je res prava za vlogo, kr je taka cela mila, tako fajn nasprotje od keire. mi je pa žal, da nisem prej knjige prebrala, ker jih ponavadi vedno, preden gledam filme. potem sklepam, da mamo tud slovenski prevod?

    OdgovoriIzbriši
  4. ja ja, imamo :) http://www.felix.si/index.php?str=artikel&a_id=1000301

    jaz jo bom sedaj definitivno prebrala, pa bomo videli, kako je kaj. čeprav se mi zdi, da film sam povsem okej deluje.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa