Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

V petek sva šla z A.-jem končno gledat Harryja. Ja, dober film, kaj naj rečem. Niti ne bom preveč govorila o vsebini oziroma o dogajanju, Harry je pač Harry. Za sladokusce, za ljubitelje knjig o Harryju. Drugega ne morem reči - če ne poznate knjig, če jih niste prebrali, potem Harry pač ni za vas. Ker dogajanje iz knjige v knjigo v raste in seveda je vrhunec zadnja, sedma knjiga, ki je obsežna in kar težko razumljiva. Sama sem jo sicer prebrala, a že kar nekaj časa nazaj, ob ogledu filma sem A.-ja večkrat vprašala, kaj je to in ono. In zato nameravam knjige prebrati še enkrat, lepo počasi, če ne sedaj pa najkasneje med poletjem. Kakorkoli, Harry je avantura, dolga že uf, kar nekaj let. Še vedno se spomnim, kako so prve tri knjige najprej prodajali po Top Shopu ... Haha. In spominm se drugega in tretjega filma, ki smo ga dva decembra zapored s sošolkami šle gledat za rojstni dan. Oh, to je bilo v tretjem razredu! Kako čas beži ... in igralci so odrasli, a še vedno so Harry, Ron, Hermiona. Ki bodo za vedno ostali Ron, Harry in Hermiona, v mojstrovini, ki je po svoji zgodbi in dogajanju lahko celo primerljiva Gospodarju prstanov. Ali pa najmanj Matrici. Ah kje, Harry daleč preseže Matrico. In ja, mogoče vse le ni tako epsko, kot pri Gospodarju, je pa definitivno epsko v današnjem času in v žanru, v katerega spada - torej mladinska literatura. Rowlingova obvlada, denar gor ali dol, posebni učinki v filmu gor ali dol, film je mojstrovina in definitivno vredna ogleda - ob predhonjem branju knjige.
Sedaj pa grem, na HBO-ju bo Nenavadni primer Benjamina Buttona, poročilo sledi, pa tudi kaj drugega kot le recenzije filmov bom spisala ta teden, zdaj bo vse malo bolj v izi, čeprav me čaka dolga seminarska ...

Komentarji

  1. Pa ne morš primerjat tega z Matrico, sploh z taprvo, k Matrica je dost filozofski film, Harry pa otroški pol pa mal mladinski... Sicer nism gledu še tezadnga dela, sm pa med 6tim delom v kinu zaspau tkrt k nej bi blo najbl zanimiu...Loh ga primerjaš z LOTRom, sam ga LOTR zmaga na vseh področjih, ker je pač klasika, kot knjiga in vrhunec žanra v določenem obdobju, kot film!
    Zgodbe o Harryju so mi ble na začetku všeč, pač zabavna mladinska literatura, pol je pa zmer bl use skp EMO ratal pa neka temačnost in take fore. Mislm da bi mogl otroc gledat bl pozitivne filme in brat knjige, ker se določeni dost uživijo v temačnost in pol to vpliva na njihov lajf, spoh se pa to zadnje čase kaže z zloglasnimi in nekvalitetnimi filmi o unih vampirjih... glede knjig pa ne vem, ker nisem bral.
    :p

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ne sej, je težko primerjat in Harryja in LOTRa in Matrico, ampak jz sm gledala bl v tem smislu, kakšen nov svet je ustvarjen v vsakem od teh filmov - pač neki čist novga, fascinantnega, neki kar preseže večino knjig oz. filmov, ki se dogajajo v realnem svetu. Harry je pač v nulo dodelan, ministrstvo, bunkeljni, ves ta princip, kako Rowlinglova vplete to v zgodbo je da dol padš :D Itak, da je razlika, Matrica je filozofska oz. te tok zmede, da dejansko začneš dvomit o realnem svetu, LOTR je epika, v keri je en cel nov svet, s tisočletji zgodovine ... In je res težko primerjat, ker so tut na drugačnih področjih - Harry je le mladinska literatura. Ampak tko no, se mi zdi, da je kr mojstrovina. Je pa pač proti koncu temačno, kar je pa tut LOTR in Matrica. Mogoče je primerjava res težka, ker so tok različna področja ... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Aha, tko si ti razmišlala... Ja tko je pa kr huda zadeva ja. Tko mal ti zmede realnost sploh, k si v City Parku in gledaš naokol kdaj ti bo kdo z letečo metlo prletu :)
    Če že omenjava LOTR potem lahko omenva tud Star Wars k ma tud zgodovine in vsega dogajanja za 1000 let pred in po osnovni zgodbi, podobn kot LOTR.
    A si, ko si prebrala Herija odkrila kakšen globji pomen vse zgodbe? Jst nism, k nism prebrau :P

    OdgovoriIzbriši
  4. U ja sej res, Star Wars tut!
    Hm, kšn globji pomen ... kot odrasla oseba ne, za mladince oz. mal mlajše je pa ziher globji pomen mogoče ta borba dobro-slabo ... čeprov neki wau spet ni :D

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vesolje je včasih izredno radodarno ...

Predvelikonočna/rojstnodnevna torta ...

Kokosova očesa